Rugăciunea către Dumnezeul lipsit de suveranitate în mântuire

„Putem oare să îl rugăm pe Dumnezeu să îi mântuiască efectiv pe cei cărora le vestim Evanghelia? Dacă Dumnezeu nu are dreptul și puterea de a interveni în mod decisiv în mântuirea cuiva, în așa fel încât să treacă peste inima lui împietrită și peste rebeliunea lui voită, are vreun sens ca noi să ne rugăm ca Dumnezeu să-i schimbe inima?”

Autorul unei cărți destul de cunoscute arată cum ar trebui să ne rugăm într-un fel consecvent cu faptul că   Dumnezeu nu este suveran în mântuire și că omul are capacitate ultimă de autodeterminare:

Roagă-L pe Dumnezeu pentru a cauza persoana respectivă… să se întrebe în cine se poate încrede cu adevărat în viața aceasta… Care este scopul meu? Când voi fi cu adevărat liber? De ce urăsc oamenii religia? Unde voi merge când voi muri? (Dick Eastman, The Hour That Changes the World (Grand Rapids: Baker Book House, 1979), p. 158.

Întrebarea sună însă în felul următor: De ce ar fi drept pentru Dumnezeu să cauzeze o persoană ca să se gândească la o întrebare și ar fi greșit pentru Dumnezeu să cauzeze acea persoană ca să se gândească la un răspuns? De ce ar fi legitim pentru Dumnezeu să preia controlul unei persoane în asemenea măsură încât să cauzeze acea persoană să se întrebe ceva ce altfel nu s-ar fi întrebat, dar nu ar fi legitim pentru Dumnezeu să îți exercite aceeași influență pentru a cauza acea persoană să dea răspunsul pe care altfel nu l-ar fi dat – anume, că Isus ar trebui să fie crezut?

Un alt exemplu prin care autorul ne spune cum ar trebui să ne rugăm pentru necredincioși: „Roagă-te ca Dumnezeu să planteze în inima acestor oameni… o neliniște lăuntrică, împreună cu dorința de a cunoaște Adevărul.” Atunci întrebarea se pune astfel: Dacă este legitim pentru Dumnezeu să „planteze o dorință” în inima unei persoane, cât de puternică ar trebui să fie acea dorință pe care Dumnezeu o plantează? Există două tipuri de dorințe pe care Dumnezeu alege să le planteze în inima unui necredincios. Un tip de dorință este așa de puternic încât conduce acea persoană la a-L îmbrățișa pe Cristos. Celălalt tip de dorință nu este suficient de puternic încât să conducă persoana să îl îmbrățișeze pe Cristos. Pentru care ar trebui să ne rugăm? Dacă ne rugăm pentru o dorință puternică, atunci ne rugăm ca Domnul să lucreze eficace și să mântuiască persoana respectivă. Dacă ne vom ruga pentru o dorință mai slabă, atunci ne rugăm pentru o dorință ineficace care o va lăsa pe acea persoană în continuare în păcat (dar aceasta îi va păstra autodeterminarea).

Oamenii care cred într-adevăr că omul are puterea ultimă de autodeterminare, nu se pot ruga consecvent ca Dumnezeu să convertească păcătoși. De ce? Pentru că dacă se roagă pentru o influență divină în viața păcătosului ei fie se roagă pentru o influență cu succes (care ar trece peste autodeterminarea păcătosului), fie se roagă pentru o influență fără succes (care exclude rugăciunea ca Dumnezeu să convertească păcătoși). Deci, fie încetezi să te rogi lui Dumnezeu să mântuiască păcătoși, fie încetezi să susții autodeterminarea umană.

Exemple de rugăciune pentru ca Dumnezeu să mântuiască efectiv:

  • Doamne, scoate-le inima de piatră și dă-le o inimă de carne! (Ezechiel 11:19)
  • Doamne, circumcide inima lor în așa fel încât să te iubească! (Deuteronom 30:16)
  • Tată, pune Duhul tău în ei pentru a-i cauza să umble după poruncile Tale! (Ezechiel 36:27)
  • Doamne, dăruiește-le pocăința și cunoașterea adevărului pentru ca astfel să scape din cursa diavolului! (2 Timotei 2:25-26)
  • Tată, deschide-le inima în așa fel încât să creadă Evanghelia! (Fapte 16:14)

Credința în suveranitatea lui Dumnezeu care poate trece peste inima împietrită și rebelă a păcătosului produce rugăciune consecventă cu marile promisiuni despre convertirea păcătoșilor găsite în Biblie. Dumnezeu își găsește plăcerea în asemenea rugăciuni pentru că ele recunosc dreptul și onoarea lui Dumnezeu de a fi liber și suveran în mântuire, așa cum este de fapt.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s