Sola Scriptura vs. Scriptura Sub Autoritatea Tradiției II

Care a fost autoritatea la care Isus Cristos făcea referire în discuțiile teologice cu liderii religioși? Răspunsul la această întrebare ne-ar putea ajuta să înțelegem care este autoritatea finală pentru credincios. Este ea numai Scriptura sau, pe lângă aceasta, se poate adăuga și corpul de învățături care interpretează Scriptura, pe nume Tradiția?

În Matei 15:2, Isus este întrebat de farisei de ce ucenicii Lui încalcă tradiția bătrânilor? Tradiția aceasta a bătrânilor, prezentă în vremea lui Isus, consta în interpretări și aplicații ale Legii lui Moise, transmise mai întâi pe cale orală, iar pe la anul 200 d.Cr. înregistrate în scris în ceea ce avea să se numească Mișna. Liderii religioși din Noul Testament aveau ca autoritate, pe lângă Legea Vechiului Testament și acest corp de tradiție orală. Se pare că ucenicii lui Isus nu respectau această tradiție. Adică, atunci când se pregăteau pentru masa de prânz „uitau” să se spele pe mâini, așa cum cerea tradiția (posibil să se fi spălat pe mâini, dar nu potrivit cu ritualul complicat prevăzut de bătrâni).

Ca răspuns la această întrebare, Isus nu îi scuză pe ucenici, nici nu oferă explicații detaliate, ci duce discuția în domeniul autorității finale. Și îi întreabă astfel: „dar voi de ce încălcați porunca lui Dumnezeu de dragul tradiției voastre” (v.3)? Se pare că în urma interpretării interesante și complicate ale bătrânilor, se ajungea la încălcarea poruncilor lui Dumnezeu (vezi 15:4-6). Ceea ce este clar însă este distincția făcută de Isus între poruncile lui Dumnezeu, cuprinse în Scriptură și tradiția bătrânilor, în interpretările date Scripturii. Această distincție este făcută de dragul autorității pe care o are Scriptura și de care tradiția nu se bucură. Chiar dacă ucenicii nu au procedat potrivit cu ritualul tradiției, încălcând astfel tradiția, cu adevărat important este ca ei să nu încalce Scriptura, pe care fariseii și cărturarii din acea vreme o încălcau, de dragul tradiției.

Isus numește această schimbare de autoritate, de la Scriptură la Tradiție, ipocrizie. Pentru că deși acești oameni pretind că se închină lui Dumnezeu, ei se așează bucuroși sub autoritatea oamenilor care dau porunci omenești, ieșind astfel de sub autoritatea Cuvântului Dumnezeului Căruia pretind că îi dăruiesc închinarea: „poporul aceasta Mă cinstește cu buzele, dar inima lui este departe de Mine! Degeaba însă Mi se închină ei, dând niște porunci de-ale oamenilor!” (15:8-9).

Oare de ce preferă oamenii Tradiția în detrimentul Scripturii în timp ce pretind închinare față de Dumnezeu? Răspunsul este oferit tot de Isus în continuare. Tradiția se preocupă cu forma sau ritualul în mod special. În schimb, Scriptura are ca scop schimbarea inimii, pentru că aceasta este cu adevărat spurcată (Matei 15:10-20). Liderii religioși se simt ofensați de acest adevăr (15:12), deoarece sunt duhovnici orbi din punct de vedere spiritual. Ei îi învață pe oameni să țină anumite datini cu foarte mare atenție, în timp ce din inimă ies nestingherite gândurile rele, crimele, adulterele, curviile, furturile, mărturiile mincioase și blasfemiile (15:18). Așa că dacă un om păstrează cu strictețe datinile, în timp ce curvește, înjură și trăiește departe de Dumnezeu, el este pe calea cea bună, dus la locul de verdeață, potrivit Tradiției.

Cuvântul lui Dumnezeu, Scriptura, are întotdeauna în vedere reformarea inimii, a atitudinii interioare. Această transformare spirituală o poate realiza numai Duhul Sfânt în strânsă legătură cu Scriptura pe care a inspirat-o. Iar dacă nu ne așezăm sub autoritatea ei transformatoare, ci ne găsim plăcerea în porunci care ne protejează inima spurcată, nu putem fi numiți altfel decât niște ipocriți.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s