Imoralitate, HIV, Esau și Cristos

sand

A fost o dimineață de duminică supărătoare, agitată.

În primul rând a venit meditația devoțională, aprinsă prin cuvintele lui Isus de pe cruce, „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?” (Matei 27:46). În al doilea rând a fost un articol din New York Times despre transmiterea HIV prin relații sexuale lesbiene. În al treilea rând a fost o predică plină de putere, din partea păstorului bisericii la care participăm, despre Esau din Evrei 12:12-17.

Iată cum supără, agită și se relaționează acestea – în ordinea inversă.

Nebunia Păcatului

Esau „și-a vândut dreptul de întâi născut pentru o singură masă” (Evrei 12:16). Aceasta e nebunie. Dorința lui după mâncare l-a făcut să fie irațional: „Sunt pe moarte, a spus Esau, la ce-mi foloseşte dreptul de întâi născut?” (Geneza 25:32). Pe lângă aspectele spirituale ce țin de dreptul de întâi născut, întâiul născut primea de două ori mai mult din moștenire față de frații săi (Deuteronom 21:17).

Păstorul a comparat aceasta cu Bill Gates care îți cere niște bomboane M&Ms, tu spunându-i: „Fă-mă acționar majoritar la Microsoft, și poți avea câteva bomboane.” Iar el spune, „În regulă.” Așa este nebunia păcatului. A tuturor păcatelor. Aceasta e afacerea. Tu primești M&Ms; și pierzi bucuria veșnică.

Dar iată indiciul: Scriitorul Epistolei către Evrei oferă acest exemplu pentru pofta sexuală, nu pentru lăcomie. Versetul 16: „Fiţi atenţi ca nimeni să nu fie desfrânat sau lumesc, ca Esau.” Aceasta ajută să înțelegem sensul – dacă lipsa sensului poate însemna ceva – președinți și păstori care își riscă președinția sau lucrarea pentru scurte plăceri sexuale. De la Clinton la Swaggart la Haggard, moșteniri și suflete sunt vândute pentru o supă de linte.

Când Esau este Eroul

Ceea ce ne aduce la articolul din New York Times, intitulat, „In Rare Case, Woman With H.I.V. Infects Female Sex Partner, C.D.C. Says.” Dorințele spre același sex sunt dereglate și triste, totuși ele nu trebuie să devină acțiuni păcătoase. Dar ce fel de forță ciudată este la lucru, când două femei lesbiene se angajează în activitate sexuală nesăbuită și repetată, știind că una din ele este infectată cu HIV. Răspunsul: o forță nebună. O forță de tipul lui Esau.

Dar fii atent să nu gândești că această nebunie de tipul lui Esau se datorează pasiunilor de moment. Ea este, de fapt, ceea ce suntem învățați de la însăși Centrul pentru Controlul Bolii care se presupune că trebuie să protejeze sănătatea națiunii. Iată sfatul lor, citat la sfârștitul articolului:

Oficialii C.C.B. sfătuiesc persoanele infectate care au legături sexuale cu persoane neinfectate să ia zilnic droguri antiretrovirale, care pot reduce nivelurile virusului din sânge și din fluidele din corp așa încât transmiterea să fie puțin probabilă.

Traducere: Atunci când vă jucați între voi ruleta rusească, fiți siguri că nu există decât un glonte în armă. Acesta nu este rodul unei pasiuni de o clipă. Acesta este sfatul recomandat din partea unei nebunii culturale. Esau este erou în această istorisire.

Paralela Izbitoare

Ceea ce ne aduce, în sfârșit, la Isus. În Evrei 12, Isus este pus în contrast cu Esau. Esau nu putea să îndure lipsa unei mese în schimbul bucuriei moștenirii sale (Evrei 12:16). Dar Isus „a îndurat crucea pentru bucuria care era înainte” (Evrei 12:2). Este o paralelă izbitoare în greaca originală, evidentă și în română:

Esau,

care, pentru o mâncare,

şi-a vândut drepturile de întâi născut. (Evrei 12:16)

 

Isus,

Cel Care, pentru bucuria ce-I stătea înainte,

a îndurat crucea. (Evrei 12:2)

Noi toți suntem blestemați cu nebunia lui Esau. Noi o moștenim de la Adam și Eva care au ales o mușcătură din fruct în schimbul bucuriei eterne cu Dumnezeu. Noi toți suntem afectați de această iraționalitate congenitală, vinovată.

Treziți la Bucuria Reală

Iată vestea bună. Remediul pentru această nebunie este să ne trezim din letargia și orbirea care face ca păcatul să fie mai de dorit decât Dumnezeu. Isus a exemplificat pentru noi ce înseamnă această stare de veghe limpede: „Pentru bucuria ce îi stătea înainte, a îndurat crucea” (Evrei 12:2).

Însă mult mai mult decât a exemplifica, el plătea și răscumpăra. El plătea datoria pentru toată nebunia de tipul lui Esau de a prefera păcatul în locul lui Dumnezeu. Și El răscumpăra o nouă inimă – o inimă văzătoare, o inimă rațională, o inimă care nu va schimba Microsoft pe M&Ms.

Când Isus a strigat, „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?” era un strigăt al condamnaților – condamnat în locul nostru (Isaia 53:5-6; Romani 8:3; Galateni 3:14). Dacă ne vom pocăi și ne vom încrede în El, niciun Esau, nicio lesbiană, niciun președinte, niciun păstor, nicio persoană nu va fi condamnată. Vederea și gândirea se vor întoarce la noi.

Tradus din John Piper, Lesbian Sex, HIV, Esau, and Christ, accesat în 24.03.2014 la http://www.desiringgod.org/blog/posts/lesbian-sex-hiv-esau-and-christ

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s