De ce unele biserici aleg să moară

Why-Some-Churches-Choose-to-DieUn articol relevant pentru starea spirituală actuală a bisericilor evanghelice mi-a atras atenția. E semnat de Thom Rainer, unul din aceia care își doresc să vadă biserici revitalizate, pline de viață care își îndeplinesc mandatul biblic încredințat încă de acum 2.000 de ani. Rainer sugerează în articolul său, cinci caracteristici sau alegeri mortale ale unei biserici care se îndreaptă spre moarte. Ar putea fi mai multe, nu cred că lista este exhaustivă, dar oricum sunt niște repere importante semnalate de el.

Conversația m-a surprins.

De curând m-am întâlnit cu o parte din membrii unei biserici care era pe punctul de a se închide. În timpul „zilelor bune și vechi,” așa cum erau percepute de ei, participarea medie la închinare era de aproximativ 40-50. Acum participarea a ajuns la mai puțin de 20. Biserica abia dacă supraviețuia.

Am împărtășit cu ei câteva aspecte urgente care să le ofere puțină speranță. Așa că am fost foarte surprins când unul dintre membri m-a întrebat ceva ce nu prea avea legătură cu ce vorbeam: „Va trebui să cântăm de acum citind de pe videoproiector și nu din cartea de cântări?” m-a întrebat ea cu o oarecare mânie.

Nu i-am răspuns în mod direct la întrebare. Era prea târziu. Cei câțiva membri aveau aceeași preocupare despre o problemă atât de marginală cum nu mă așteptam. Am plecat întristat.

Biserica a ales să moară.

Nevoia și Pasiunea

Pasiunea și viața mea este să ajut bisericile, în mod special pe acelea care se luptă pentru revitalizare. Una din cele mai mari nevoi ale bisericilor de azi este alegerea de a trăi și de a lupta.

Din păcate, multe congregații au ales să moară. Cu siguranță ele nu au anunțat o întâlnire și nu au supus la vot hotărârea de a muri. Alegerile lor sunt mult mai subtile și, adesea, fundamentale. Dar rezultatul e același.

Bisericile aleg să moară.

Cinci alegeri mortale

Ce anume fac bisericile în mod specific de sunt conduse spre demisie. Aici sunt cinci din cele mai obișnuite alegeri.

 1. Ele refuză să se confrunte cu realitatea. Am fost de curând într-o biserică pe moarte. Participarea la închinare era de 425 acum șapte ani. Astăzi este de 185. Nu am reușit să găsesc pe nimeni în biserică care să gândească că trendul era unul rău. Erau într-o stare deluzorie și de negare.
 2. Ele sunt mai preocupate de un confort mai mare decât de Marea Trimitere. Membralitatea bisericii a ajuns să se slujească pe sine. Biserica e mai asemenea unui club decât trupului lui Cristos. Oamenii plătesc ceea ce datorează pentru a obține ce vor de la biserică. Totul se rezumă la preferințele și dorințele lor.
 3. Ele nu doresc să își asume responsabilitatea. Este vina culturii. Bisericile noi din oraș sunt de vină. Dacă vrea cineva să vină la biserica noastră, știu unde suntem. Numai că oamenii nu mai vor să vină la biserică. Scuze și mai multe scuze. Nu am fost niciodată într-o comunitate pe deplin evanghelizată. Sunt atâția oameni la care trebuie să ajungem. Scuzele evită ascultarea.
 4. Ele sunt prea ocupate să se lupte și să critice. Dacă am putea lua energia criticilor și oponenților din biserică și a o direcționa înspre evanghelizarea oamenilor, bisericile noastre ar deveni adevărate forțe de evanghelizare. Din păcate în multe biserici, membri își cheltuiesc marea parte din energie criticând conducerea și alte chestiuni, luptându-se pentru probleme de nimic.
 5. Ele confundă lucrurile care nu se negociază cu lucrurile negociabile. În urmă cu aproape zece ani, câțiva oameni care locuiau aproape de mine m-au rugat să avem o întâlnire la mine acasă. Ei doreau să vin să vizitez biserica lor. Unul din ei mi-a spus că biserica lor era una din puținele din zonă care apărau credința. L-am întrebat la ce se referă specific. El mi-a explicat că credința era de fapt o anumită traducere a Bibliei și imnurile tradiționale. Nu știu sigur ce s-a întâmplat cu învățătura despre învierea trupurilor și a jertfei înlocuitoare. Biserica a murit în șapte ani.

Alegerea de a trăi mai degrabă decât a muri

Majoritatea bisericilor au de ales între a trăi și a muri. Noi folosim cuvântul „a revitaliza” pentru că înseamnă a trăi din nou. Sper să te unești cu mine în pasiunea de a vedea cum biserici nesănătoase devin sănătoase, să vedem cum bisericile aleg să trăiască.

Notă: faptul că limbajul presupune moartea bisericilor, nu înseamnă că se referă la biserica universală a lui Cristos, comunitatea credincioșilor din Noul Legământ, ci mai degrabă la congregații care, din pricina nevegherii și neascultării de Cuvânt, încep să își piardă puterea și încet să se stingă.

Tradus din Thom Rainer, Why Some Churches Choose to Die, http://thomrainer.com/2015/11/why-some-churches-choose-to-die/, accesat la 7 noiembrie 2015.

Publicitate

Un gând despre „De ce unele biserici aleg să moară

 1. Orice credincios adevărat, care va analiza cele „cinci caracteristici sau alegeri mortale ale unei biserici care se îndreaptă spre moarte”, așa cum le-ați numit, va observa că de fapt acele grupări sau adunări care: „sunt mai preocupate de un confort mai mare decât de Marea Trimitere”, sau care „nu doresc să își asume responsabilitatea,” sau care „sunt prea ocupate să se lupte și să critice”, sau care pur și simplu „confundă lucrurile care nu se negociază cu lucrurile negociabile,” nu sunt „adunări creștine”, duc oamenii în rătăcire. Deci, este cât se poate de clar că astfel de adunări, nu fac parte din „Biserica lui Hristos”.
  În Apocalipsa 3:14-16 este spus acelora care nu erau „nici reci și nici în clocot,” că vor fi lepădați.

  Îngerului Bisericii din Laodiceea scrie-i: Iată ce zice Cel ce este Amin, Martorul credincios şi adevărat, Începutul zidirii lui Dumnezeu:
  «Ştiu faptele tale: că nu eşti nici rece, nici în clocot. O, dacă ai fi rece sau în clocot! Dar, fiindcă eşti căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s