Legea vechi-testamentară nu oferă ispășire pentru încălcarea tuturor Celor zece porunci

Când discutăm problema justificării și a faptului că aceasta are loc numai prin credința în Isus Cristos, fără faptele Legii (Romani 3:20), una din obiecțiile fundamentale cu privire la această doctrină este adusă prin ideea că însăși Legea vechi-testamentară prezenta, pe lângă standardul perfect cerut, și soluția pentru încălcările de Lege. În sensul acesta, avem descris întregul sistem de jertfe în cadrul închinării de la Templu. Cu toate acestea, trebuie remarcat că ispășirea nu era valabilă pentru toate încălcările de Lege. Dacă pentru diverse păcate, israeliții puteau aduce jertfe de ispășire (ex. Levitic 4:1-6:7), pentru anumite păcate nu existau asemenea prescripții. De exemplu, nu exista ispășire pentru idolatrie (Exod 22:20, blasfemie, ucidere (Exod 21:12), răpire (Exod 21:16), preacurvie (Exod 20:10), homosexualitatea (Levitic 20:13), răzvrătirea față de părinți (Exod 21:17; Levitic 20:9), vrăjitoria (Exod 22:18; Levitic 20:6) și bestialitatea (Exod 22:19; Levitic 20:15-16). Deși textele sunt atât de evidente, totuși tindem să trecem cu vederea că Legea nu prevedea mijloc de ispășire pentru toate păcatele.

Mai uimitor este că Dumnezeu nu aduce pedeapsa cu moartea, așa cum ar fi trebuit să o facă, de exemplu în cazul lui David, regele lui Israel, care s-a făcut vinovat de adulter și crimă (2 Samuel 11). Sentința de condamnare a fost clară: moartea. Legea nu prevedea mijloc de ispășire, și cu toate astea, el a fost iertat.

Dacă analizăm cu atenție fiecare poruncă care apare în Cele zece porunci, observăm că niciuna din acestea nu prezintă mijloc de ispășire potrivit cu Legea vechi-testamentară:

  1. Să nu ai alți dumnezei – Pedeapsa cu moartea.
  2. Să nu-ți faci chip cioplit – Pedeapsa cu moartea.
  3. Să nu iei în deșert Numele Domnului – Pedeapsa cu moartea.
  4. Să păzești Sabatul – Pedeapsa cu moartea.
  5. Să-ți cinstești părinții – Pedeapsa cu moartea.
  6. Să nu ucizi – Pedeapsa cu moartea.
  7. Să nu preacurvești – Pedeapsa cu moartea.
  8. Să nu furi – Ispășire; în anumite cazuri este pedeapsa cu moartea (furtul unei persoane).
  9. Să nu faci vreo mărturisire strâmbă. Ispășire
  10. Să nu poftești – (mai greu de depistat la exterior, fiind un aspect care condamnă chiar și pe cei mai neprihăniți – vezi mărturisirea lui Pavel din Romani 7:7).

Dacă aceste observații sunt pertinente, înseamnă că Legea nu prevedea ispășire pentru absolut toate păcatele, și în consecință, nu exista posibilitatea de a fi neprihănit pe baza Legii, nici măcar pe baza faptului că neprihănirea aceasta ar consta din iertarea asigurată de Lege. E importantă această afirmație, deoarece există teoria că Legea acceptă chiar și o ascultare imperfectă (nu doar perfecțiune), de vreme ce prevedea mijloace de ispășire.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s